Fédération Française de la Randonée Pédestre

Deze Franse (landelijke) wandelvereniging heeft tien regels opgesteld. Het wordt zeer op prijs gesteld als u deze naleeft.

 

  • Blijf op de paden, ga niet op eigen houtje binnendoor. Hiermee beschadigt u de natuur.
  • Denk aan anderen, aan de rust in de natuur. U bent niet de enige die op pad is.
  • Respecteer de flora en fauna in kwetsbare gebieden.
  • Laat geen afval achter. Neem het mee en deponeer het in een vuilnisbak.
  • Maak geen vuur in de natuur.
  • Beschadig geen begroeiing en jaag geen dieren op. Vergeet niet eventuele poorten weer te sluiten.
  • Houd honden aangelijnd. Ze kunnen schade veroorzaken of slachtoffer worden van een ongeluk.
  • Drink geen water uit beekjes en rivieren. Helderheid van water zegt niets over de drinkbaarheid er van.
  • Informeer tijdens de jachtperiode bij omliggende gemeenten. Bepaalde routes kunnen gevaarlijk zijn.
  • Informeer vooraf naar de (speciale) regels die gelden voor reservaten en nationale parken.

Begin wandelroutes

De routes zijn over het algemeen niet bewegwijzerd. Het beginpunt ligt normaal gesproken in het dorp. De routes beginnen meestal vanaf de kerk of het plaatselijke lavoir. Over het algemeen kun je daar ook de auto parkeren.


Wandelmateriaal

Zorg voor goed schoeisel, water voor onderweg (in de zomer) en een opgeladen accu / batterij.

Neem eventueel een powerpack of stafkaart mee als backup.

Het is niet onverstandig, wanneer u in de zomermaanden door bossen wandelt, een hoofddeksel te dragen in verband met de teken. Controleer uzelf ook altijd ná een wandeling in deze tijd!


Alarmnummers

Algemeen alarmnummer (Europa): 112

SAMU (Medische noodgevallen): 15

Politie: 17

Brandweer: 18 


Slangen

In deze streek komen slangen voor (kleintjes van 20 centimeter, maar ook grotere van ongeveer een meter lengte). De meeste zijn ongevaarlijk, u schrikt er hooguit van als ze van een zonnige berm vlak voor je voeten oversteken. Alleen de groene met een "V" op zijn kop is giftig.


Honden

Als u door afgelegen dorpjes wandelt wil het nog wel eens voorkomen dat u door een luidblaffende hond wordt begroet. Reageer niet verschrikt maar blijf rustig doorwandelen! De hond is meestal alleen maar waaks en niet vals (dan had het beest wel aan een ketting gelegen). Gewoon negeren dus...


Asfaltwegen

De Fransen staan erom bekend dat ze behoorlijk door kunnen rijden. Wanneer u op een asfaltweg wandelt dient u hiermee rekening te houden. De meeste Fransen gaan echter flink op de rem als ze een wandelaar zien. Maar er zijn altijd uitzonderingen...voorzichtigheid dient de mens; ga aan de kant staan en zorg dat u de automobilist in de gaten houdt. Voorkomen is beter dan genezen!

Overigens, de meeste routes die we uitgezet hebben én over asfaltwegen lopen zijn zéér rustig. Meestal komt u geen enkele automobilist tegen...


Jachtseizoen

Houd rekening met het feit dat er in de periode september tot en met februari veelvuldig gejaagd wordt. Draag opvallende kleding en hou het jachtgebied in de gaten! Laat altijd even merken dat u er bent; begroet de jagers of zwaai even naar ze.


Not done

Wandel nooit door afgezette weilanden. Als een weiland al wordt afgezet is dit niet voor niets! De boer wil niet dat er vee uit kan en dat betekent veelal ook dat het niet op prijs wordt gesteld dat er doorheen gelopen wordt.